lauantai 5. syyskuuta 2015

Elämä on putki

Syvällinen ajatukseni elämän totuudesta on, että elämä on vesiliukumäen tapainen putki.

Kun lapsi kasvaa, hänen vanhempansa ja aikaiset elämänkokemuksensa luovat pohjaa tälle putkelle. Ympäristö muokkaa putkea entisestään.

Jossain vaiheessa ihminen kokee, että hänellä on ehyt identiteetti. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on laskenut putkeaan alas tarpeeksi pitkään osatakseen suurin piirtein kuvailla, millainen se putki on. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun ihminen ei suostu ymmärtämään, että hänen putkensa on vain putki, ei koko maailma.

Putken ominaispiirteisiin kuuluu se, ettei sieltä näe ulos. Putkessa oleminen kuvastaa sitä, kuinka ihminen ottaa vastaan juuri ne ärsykkeet, jotka alleviivaavat hänen aiemmin oivaltamiaan asioita sekä muodostavat näin hänen subjektiivisen totuutensa. Rasismin omaksunut kuuntelee rasistista puhetta, "suvaitsevaisuuden" omaksunut kuuntelee vastakkaista puhetta.

Aivan samalla tavalla kuin mielipiteetkin, kaikenlaiset addiktiotkin muodostuvat putkista. Alkoholismi on putki, nettiaddiktio on putki, tupakointi on putki ja jopa liikalihavuus ja anoreksia ovat putkia. Näiden putkien suulla on usein jokin hetki tai kokeilu, joka johtaa seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaan hetkeen ja kokeiluun. Esimerkiksi Heroiini-merkkinen putki on tunnettu hitonmoisesta liukkaudestaan ja jyrkkyydestään – pelkkä käynti putken suulla johtaa yleensä villiin ja kontrolloimattomaan laskuun, jota on äärimmäisen vaikea pysäyttää.

Kun ihminen hakeutuu hoitoon, pyrkii terapeutti yleensä etsimään kulloinkin kyseessä olevan haitallisen putken suuaukon. Psykiatrin tehtävänä on paikantaa se piste, mistä elämä lähti alaspäin syöksykiitoon. Tätä pistettä kutsutaan käsittääkseni aika usein "juureksi" – lääkkeillä helpotetaan potilaan nykytilaa, mutta niillä ei voida poistaa ongelman juurta.

On erityisen tärkeää huomata, että siinä missä luettelemani addiktiot ja mielenterveysongelmat ovat putkia, niin niitä ovat myös ihmisen "tavalliset" mielipiteet ja uskomukset maailmasta.

Aito empatia ja myötätunto on sitä, että ymmärtää maailman putkimaisuuden. Siis tajuaa sen, että jokainen meistä on oman putkensa sisällä. Tästä oivalluksesta kumpuaa myötätunto ja ymmärrys niin itseä kuin muitakin – myös hyvin erilaisia ja eriputkisia – ihmisiä kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti