tiistai 30. kesäkuuta 2015

Onko ulkonäöllä merkitystä?


Yllä kommentti tähän artikkeliin. Sanonpa muutaman omankin sanasen.

Minua häiritsee, miten aina väitellään siitä, onko kumppania valitessa ulkonäöllä merkitystä. Jotkut sanovat, että ei sillä ole merkitystä, kun taas toiset vastaavat, että kyllä sillä vain on – niin kuin tuossa ylläkin.

Hittolainen, eivätkö ihmiset voi ymmärtää, että elämä ei ole mustavalkoista?

Yksinkertainen totuus (ei mielipiteeni, vaan totuus) on se, että ulkonäöllä on kyllä merkitystä, mutta eri tavalla kuin mitä ihmiset ajattelevat.

Ulkonäön merkityksellisyyden puolesta puhujat tuntuvat olettavan, että vastapuoli on sitä mieltä, että seurustella voi ihan kenen kanssa vain omista kauneusihanteista ja muista täysin välittämättä. Ei, siitä ei ole kyse. Idea on vain siinä, että ulkonäön ei tule olla se suurin eikä etenkään ainoa valintaperuste!

Parinvalintaa voi verrata ihan hyvin vaikkapa elokuvan valintaan. Kun olet leffavuokraamossa, hyllyt notkuvat erilaisia elokuvia. Onko sinusta järkevä valita elokuva sen perusteella, missä etukansi on paras? On varmastikin fakta, että moni ihminen tekee näin. Menetkö kuitenkaan vikaan, jos vaivaudut lukemaan takakannenkin? Entä mitä käy valintatilanteelle, jos päätät tehdä netin kautta hieman tutkimusta elokuvasta tai kysyt kaveriltasi siitä? Ei, parivalintaa ei kannata pohjata täysin myöskään lähipiirin arvioihin, mutta jotain apua voi viisaalta frendiltäkin saada – etenkin, jos on jo antanut etukannen tai lyhyen esittelytekstin sokaista itsensä.

Oliko paras näkemäsi elokuva ulkoasultaan paras näkemäsi elokuva? Ei välttämättä. Jotkut jopa vieroksuvat liian keinotekoisia tietokoneella tehtyjä maisemia.

Kun itse vuokraan leffaa, kiinnitän kyllä huomiota etukanteen. Etukansi on vuokraamossa vääjäämättä se asia, johon ensimmäisenä tulee katsottua. Olen kuitenkin tietoinen siitä, että liian sliipatut ja ehostetut leffakannet saattavat olla vain ansoja pinnallisille ihmisille – tai tuotantotiimin epävarmuutta leffan sisäisen materiaalin hyvyydestä. Itse haluan tietää leffasta enemmän ennen kuin kiinnostun siitä todella. Jotkut leffat haluavat vain päästä soittimeesi hetkeksi ja jättävät jälkeensä paskan maun. Toiset leffat puolestaan tahtovat jäädä sydämeesi ikuisiksi ajoiksi ja tekevät sinut onnelliseksi.

Ei sillä: ei niitä leffoja ole pakko etsiä aina varta vasten elokuvateattereista. Niitä voi löytää myös esimerkiksi etsimättä omasta lähipiiristä, jos vaikkapa kaveri tutustuttaa. Tällaisissa tapauksissa leffaan ei yleensä edes lähdetä tutustumaan odottaen, että tämän pitäisi olla se maailman paras leffa. Tällöin laadukkuudesta syntyvä yllätysmomentti voi olla entistäkin säväyttävämpi ja tehokkaampi. Monesti hyvän leffan löytää, kun sitä vähiten odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti